Cases bioclimàtiques

2 05 2008

Les cases bioclimàtiques són aquelles que han estat dissenyades tenint en compte les condicions climàtiques , aprofitant els recursos disponibles, per tal de reduir l’ impacte ambiental i el consum energètic.

Una habitatge bioclimàtic pot aconseguir un gran estalvi fins i tot pot arribar a ser sostenible totalment. Tot i que el cost de la construcció pot ser major, resulta rentable ja que es compensa l’ increment de l’habitatge amb la disminució dels rebut d’energia.

Aspectes a tenir en compte a l’hora de dissenyar una casa bioclimàtica:

  • Aïllament i inèrcia: La casa ha de tenir un nivell d’aïllament correcte, ni insuficient, ja que tindrà moltes pèrdues tèrmiques i necessitarà molta energia per mantenir una temperatura adequada; ni en excés, ja que es realitzarà una inversió excessiva sense cap necessitat. La inèrcia tèrmica també ha de ser l’adequada, poca inèrcia implica que quan deixi de funcionar la calefacció, la temperatura baixarà ràpidament; en canvi molta inèrcia implica que es trigarà molt de temps en aconseguir la temperatura òptima.
  • Tendals i finestres: L’orientació de la casa és important, així com també la seva distribució interior. El saló i dormitoris han d’estar orientats a la zona sud, en canvi la cuina, les cambres de bany i passadissos han d’estar orientats al nord. En la zona sud es preferible finestres grans per reduir el consum de calefacció a l’hivern , amb tendals per evitar l’entrada del sol a l’estiu. A la zona nord, les finestres han de ser poques i petites per evitar les pèrdues tèrmiques.
  • Energies renovables: L’energia solar tèrmica cobreix el 60% o més del consum d’aigua calenta sanitària i fins el 50% del consum de calefacció. L’energia solar fotovoltaica per a connexió a la xarxa o autoconsum és una alternativa d’estalvi molt interessant. La possibilitat de tenir una font pròpia de generació d’electricitat d’origen renovable és un dels elements lligats a la bio construcció.
  • Sòl radiant: Es tracta del sistema de climatització més sa, còmode i agradable.
  • Hivernacle: Un hivernacle ben dissenyat permet estalviar un 20% de calefacció. Permet la seva utilització a l’hivern tot i que hi hagi temperatures exteriors per sota dels zero graus. A l’estiu s’utilitza com una zona fresca i ventilada reduint també la temperatura dins la casa.

Enllaços interessants:

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: